

İnegöl
İnegöl, Bursa´nın 45 km güneydoğusunda bulunan bir ilçesidir. Şehrin nüfusu 2008 yılına göre 133.938´dir.
1927´de 12.000 olan nüfusu, 1990´da 71.120´ye, 2000´de 105.959´a, 2007´de 130.448´e çıkmıştır.
2008´de Alanyurt beldesinin mahalle olmasıyla nüfus 161.000 olmuştur.
2012 Yılında ise 229.812 olmuştur.
İsmin kökeni
İnegöl halkı arasında şehirini eski isminin bilinmesine rağmen efsaneler dillendirilmektedir. Şehirin eski ismi "Ancelecoma" (yabancı dil teleffuzla). Etimolojik değişimler (yani söylene söylene) sonucu İnegöl adını almıştır.Fakat belediye önünde yapılan inşaatların zemin sondajlarında kabuklu su ürünlerinin kalıntıları çıkmaktadır bu isminin kökeninin gölden geldiği hakkında önemli bir kanıttır.çünkü yenice kasabası ile inegöl arasında bataklık olduğu tarihi kayıtlarda mevcut olup bugün bile bataklı mevkii adında arazi tapuları düzenlenmektedir. zemin dip suları bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle isminin göl ile ilgili olması kuvvetle muhtemeldir
Şehrin adının tekfur kızının söylemiş olduğunu iddia edildiği gibi "Ey Ne Göl" ya da "İğne Göl" vs. yakıştırmalar efsanedir. Ancak İnegöl adının Angelacoma´nın bozulmuş söylenişi olduğuna dair iddiaları doğrulayacak bir kaynak (kitabe-mezartaşı vs.) henüz ele geçirilememiştir.
Demografik yapı
1927 sayımlarına göre ilçede 12.000 kişi yaşamaktaydı.
İlçenin nüfusu 2007 nüfus sayımına göre 208.314´dür. Bunun 130.448´i ilçe merkezinde, 77.866´sı ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. İlçenin nüfusu 2008 yılına göre 133.938´dir.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 5 belde, 94 köy ve 14 mahalleden oluşmaktadır. Nüfusun tamamı yerli halkı olan Manavlardan oluşurken 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Balkan ve Kafkas göçmenleri iskan edilmişlerdir. İlçe özellikle 1975 yılından itibaren Posof, Ardahan, Kars, Artvin / Şavşat,Çorum ve Yozgat yörelerinden yoğun göç almıştır. İlçede yaşayan Boşnaklar, Gürcüler, Çerkezler, Abazalar, Yörükler, Arnavutlar Osmanlı´nın son dönemlerinde şehre yerleşmişlerdir. İlçeye en son yaşanan toplu göçü ise 1990 yılında Bulgaristan´daki baskılardan kaçarak anavatanlarına sığınan ve halk dilinde "muhacır-macır" diye söylenen Bulgar Türkleri gerçekleştirmiştir. İnegöl halen ilçe olmasına rağmen bu nüfus yoğunluğu ile il olduğu zaman iller sıralamasında 24. sıraya yerleşecektir.
Yıllara göre ilçe nüfus verileri
Yıllar Merkez Köyler Toplam
2012 229.812
2008 133.938 212.000
2007 130.448 77.866 208.314
2000 105.959 80.599 186 558
1997
1990 71 120 55 094 126 214
1985
1980 45000
1975
1970 31000
1965
1960 25000
İklim
Bölgede ılıman Marmara iklimi görülür. Yaz ayları daha çok Akdeniz İklimine benzer. Sıcak ve az yağışlıdır. Kış ayları ise soğuk ve bol yağışlıdır. Kar yağışları normal, don olayları fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 C'dir. Yaz sıcaklık ortalaması 21,9 °C, Kış sıcaklık ortalaması ise 2,3 °C'dir
Ekonomi
İnegöl ilçesi, coğrafi konumundan ötürü cumhuriyet döneminde büyük bir gelişme göstermiştir. Çevresindeki ormanlar nedeniyle 1980´lere kadar orman ürünleri alanında imalat sanayi gelişmiştir; 1980 sonrasında ise Organize Sanayi Bölgesi´nin kurulması ile birlikte orman ürünlerinin yanında tekstil, otomotiv yan sanayi ve diğer sanayi kollarında da gelişmiştir. 1976 yılında kurulan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgeleri arasında yer alır. Türkiye toplam ihracatının %1 ini, mobilya ihracatının % 10 unu, yurt içi mobilya talebinin ise % 40 ını bu şehir karşılar. Tekstil sektörü ihracatındaki payı ise % 6 dır. Türkiyenin önemli sanayi kuruluşlarından İsko, Küçükçalık, Demirdöküm, Starwood, Olmuksa ve Çilek Mobilya bu ilçede kurulmuştur.
İnegöl´de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. Tarla ürünleri, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurtdışına da pazarlanır. Sebze ve meyve alanında domates, pırasa, patates, çilek ve şeftali önemli yere sahiptir.
Turizm
İnegöl Turizminin temel taşını Oylat kaplıcaları oluşturur. Oylat kaplıcaları, BURSA Eskişehir karayolu üzerinde Domaniç sapağından girilerek ulaşılır. İnegöl´e 27 km uzaklıkta bulunur. Kaplıca Uludağ´ın kar suları ve civardaki kaynaklardan beslenir. Kaplıcanın suları radyoaktif sıcak sular gurubuna dahildir. Sıcaklığı 40,5 dececeyi bulan suyun Kısırlık, Romatizma, İdrar yolları ve çocuk felcine iyi geldiği biliniyor. Ayrıca oylatta oteller bölgesinin altında mağralar bulunmakta olup duvarları fresklerle ve yazılarla süslüdür.Turizme kazandırılması gerekli yerlerdendir. oylatın girişindeki halk arasında sivri kaya olarak adlandırılan oluşumda görülmesi gereken yerlerden olup eski bir fay hattıdır.sivri kaya ile otellerin arasındaki bölgede kömür cürufları ile demir kalıntıları bulunmakta olup tunç devrinden kalma maden ocaklarının olduğu anlaşılmaktadır .
İlçe turizminin diğer önemli parçası yine hemen oylat kaplıcalarının 2 km. altında bulunan Oylat Mağarasıdır.(Bursa mağarası diye de bilinir.) Bu mağara 665 metre uzunluğu ile Türkiye´nin 3. büyük mağarasıdır. Mağarada bol miktarda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunur.Bursa mağrası adını halk arasında bu mağranın bursaya giden gizli bir yol olduğu inanışından alır
Çitli Maden Suyu: İnegöl ilçesinin 11 km güneydoğusunda Çitli köyündedir. Yanyana üç çeşmeden akan kaynaklardan biri maden suyu olarak şişelenmekteydi, serbest karbondioksitli olan diğeri ise, maden suyu sodası yapımında kullanılmaktaydı. Üçüncüsü ise içimi zor, gazsız ve acı bir sudur. Bikarbonatlı olan bu kaynak suları içme şeklinde sindirim sistemi, karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Demir de içeren bu sular, kansızlık ve deri üzerindeki kırışıklıkları gidermeye yaramaktadır. Günümüzde işletilmeyen bu yer çevre halk ve köylüler tarafından kullanılmaktadır. 2007 yılında İnegöl Kaymakamlığının katkısıyla binanın çevresine artezyen (tulumba) yerleştirilmiştir. Bina onarıldığında büyük bir kaynak olarak değer sahibidir.
İnegöl Köftesi
* İnegöl Köftesi, tüm Türkiye'de zevkle yenen bir köfte türüdür.
* Bulgaristan'ın Filibe eyaletinin Pazarcık ilçesinden Bursa'nın İnegöl ilçesine göç eden Köfteciler ailesine mensup Mustafa oğlu İbrahim Besler İnegöl Köftesi adıyla tanınan köfteyi Uludağ eteklerinde yetişen hayvanların etlerinden yapmaya başlamıştır.
* İnegöl köftesinde %20 kuzu eti, %80 büyükbaş hayvanların kaburga eti kullanılır. Et 18 saat dinlendirildikten sonra pişirilir. Resmi gazetede yayımlanan İnegöl köftesi tarifine gore köfte yaparken, kıymaya kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sarımsak, süt, soğan, galeta unu konulur. Köftelerin en çok 2 cm kalınlığında, aynı şekil ve büyüklükte olmasına dikkat edilir. Yanında piyaz ile servis edilir.
* Bursa'dan İnegöl'e giderken yolun her iki yanında köfteciler bulunur.
* İnegöl Köftesi 4 Mart 2006'da Türk Patent Enstitüsü'nden Coğrafi işaret tescili almıştır. Artık her lokanta bu köfteyi ikram edemeyecek, TPE standartlarına uyacaklarını taahhüt eden ve izin sertifikası alanlar İnegöl Köftesi satabilecek.